.

Saturday, May 12, 2012

Pisang Bersira @ Pisang Sira? Apa sajalah...

...Pisang (aku x makan pisang mentah, x tertelan rasanya), selain buat kek pisang sedap juga dibuat pengat (bersantan) atau sira (tiada santan). Biasanya, bila teringin nak makan, aku redah jalan ke Kg Baru jewk. Kat sana macam2 makanan ada, mmg best!

...tp hari ni aku rasa mcm nak sira sendiri jewk pisang yg dibeli kat NSK-Pisang Awak namanya. Keadaan pisang, sedang2 elok...taklah masak or muda sgt...just nice la kiranya. So, mmg just nice jugak la utk buat pengat or sira.

...sira, mcm mn rupa n rasanya? Simple jewk. Rasa manis dan kuning. Hahahaha! Nak 'kerjakan' pisang dijadikan sira senang sj. Bahan2 nya pun tak cerewet, korang cuma perlukan:-

Pisang tgh mandi manda dalam air mendidih
Dah nak siap ni, sekejap lg boleh mkn ;)
Aku suka pisang sira versi sejuk, so lepas masak sejukkan seketika kemudian masukkan dalam peti ais. Perghhh dpt makan time sejuk2 mmg sodap!!!
Bahan2:
* Pisang 
* Gula
* Daun Pandan
* Bunga Cengkih
* Sedikit garam
* Sedikit pewarna kuning
* Air secukupnya

Cara buatnya:
* Pisang dibelah dua.
* Didihkan air  bersama gula, garam, bunga cengkih dan pewarna.
* Apabila air mendidih, masukkan pisang dan daun pandan.

* Masak seketika, lebih kurang 5-7 minit. Angkat.



p/s: ...perghhh dah mcm rupa blog masakan ye, hehehehe apa salahnya sesekali 'bertukar' rupa yek. Layannn ;)

No comments: