.

Wednesday, January 16, 2013

Gulai Rebung Dengan Udang...

...lepas kerja td, terus pecut ke Kg Baru-tgk member baru bersalin. Kendian gatal kaki singgah pasar borong Chow Kit, jumpa rebung segar terus rembat. Blk umah dgn gigihnya bikin gulai cili padi huhuhu *_*

...seperkara pasal gulai lemak cili padi ni, aku lebih suka guna kunyit hidup dan tumbuk dgn lesung batu. Memang guna blender senang kerja, tapi rasanya mcm kurang 'mari. Tapi, Awas Lu!!! Apabila guna lesung batu tatkala menumbuk cili bersama kunyit dan bawang merah, kena hati-hati. Sat lagi kalau terpercik kat mata, meraung satu rumah hahahaha!!! (Senang jek, aku pakai spek hitam buat 'penghadang', bergaya sgt tumbuk cili pakai spek bagaikan wakakaka!!!)

...ckp banyak tak guna, nak tahu tahap kesedapan gulai ni, korang try la buat sendiri. Perghhh...makan paneh2 dgn nasi, lawan pulak dgn ikan kembung goreng...harus tak cukup 2 pinggan! dah, jom layan gambar gulai rebung ku ini hihihi.

Seperiuk gulai rebung utk diratah mlm ni..

Lain rasanya bila buat rebung segar dibuat gulai, ranggup dan x berbau...

No comments: