.

Saturday, November 2, 2013

Kari Kambing Perawan Manis...

Hari ni mood rajin nak memasak, lagipun rasa macam dah lama sangat tak main-masak. Mulanya plan nak masak sambal tumis udang, tapi kualiti udang kat pasaraya kurang menarik. Puas tawaf, last sekali ubah fikiran masak Kari Kambing.

Masalahnya, mana nak cari daging kambing yang ada tulang? Kat pasaraya tak ada, kalau ada pun di Chow Kit. Sayangnya, malas nak drive sampai ke sana. Maka, aku buat kerja 'seorang pemalas'. Aku rembat kepingan daging kambing yang kebiasaannya kita masak steak tu. Sebabnya, nampak fizikal dagingnya bertulang dan menarik. So, apa lagi rembat la. Harganya dalam RM19.60 (...iya daging kambing memang mahal sikit, apa lagi jenis yang khas untuk masak steak 'kan).

Sampai rumah terus, bersilat dengan gagahnya di dapur (yang tak berapa nak luas tu, bolehlah syukur ada dapur, orang lain terpaksa masak dalam bilik...situ tidur...situlah masak). Resipi Kari Kambing aku mudah je, macam biasalah 'kan aku mana minat masak yang payah-payah ni...leceh der. Dah...jom ulang kaji resipi kat bawah ni...hahahaha... cuba tau jangan tak cuba, sedap!!!

Daging kambing sedang digaul sebati dengan rempah kari.

Resipi Kari Kambing Perawan Manis (ahakkks *_*)
Bahan:
1/2 kg daging kambing (bertulang sedap, manis rasanya)
Minyak untuk menumis
5-7 biji bawang merah, dimayang
3-4 ulas bawang putih, dimayang
Sedikit halia, dimayang
Rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis & buah pala)
1 paket kecil rempah kari babas
3-5 camca besar cili giling
2 tangkai daun kari
1 helai daun pandan, dicarik dan disimpul
Ubi kentang secukupnya
Air asam jawa secukupnya
3-5 camca besar pati santan

Cara membuatnya:
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah empat beradik hingga garing.
2. Masukkan rempah kari, kacau rata. Kemudian masukkan cili giling, daun kari dan daun pandan. Tumis hingga pecah minyak (tutup periuk ye).
3. Bubuh daging kambing, gaul rata dan masak hingga empuk.
4. Masukkan ubi kentang, gaul sebati dan masak lagi hingga ubi empuk.
5. Masukkan air asam jawa, pati santan dan air secukupnya. Didihkan hingga kuah sedikit kering. Siap.

Kebiasaannya, orang bancuh rempah kari dengan air untuk dijadikan pes. Tapi, saya kurang gemar, lebih suka tumis kering bersama bawang dan bahan lain. Rasanya berbeza, cuba la.

Ubi kentang ni berfungsi untuk memekatkan kuah, jadi tak letak santan pun kuah tak cair. Makan pun tak muak sebab tak rasa begitu berlemak.

No comments: