.

Wednesday, August 21, 2013

'Meroyan ketupat'...


Kemaruk makan ketupat bermula. Semua gara-gara tak dpt makan ketupat pagi raya. So, habis je puasa enam terus pulun mkn ketupat dengan pelbagai versi. Time raya je seronok nak layan ketupat ni, waktu biasa takde la meroyan sangat nak makan.

So, bermula Isnin tu ari aku pun masaklah beberapa ketul ketupat mini (dlm 15 bungkus ketupat mini). Sabtu lepas ada p cari daun ketupat yg siap anyam kat pasar tani tapi nan ado…sedihlah. So, demi nak melepaskan gian maka beralahlah aku dengan ketupat segera. Walaupun kurang ‘mari’, redha la. Memang inilah padahnya kalau x reti anyam  daun ketupat, tak boleh nak demand.

Bagi meraikan raya enam, aku dah plan buat mcm2 versi ketupat ni. Versi pertama tentunya makan dengan rendang. Lepas tu, buat pulak ketupat goreng. Resipi mudah dan main campak-campak aje, tapi berulang jugak makannya.

Tapi layan sorang-sorang memang tak best, so Aku bawak ke office share dengan kawan-kawan. Alhamdulillah, habis. So selesai la meroyan makan ketupat, minggu depan plan nak ‘meroyan’ lagi. Hehehe…jgn marah ye.
Versi 1: Ketupat vs rendang ayam
Versi 2: Ketupat goreng
Versi 3: Ketupat goreng with sambal udang superduperspicy


Resipi Ketupat Goreng Sambal Udang
Bahan:
5-10 bungkus ketupat mini, dipotong empat
300 g udang kertas (atau apa jenis udang yang uolls suka)
Minyak untuk menumis
Sedikit sos cili
Garam secukup rasa

Bahan kisar: 
15-20 biji cili kering
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai

Cara membuatnya:
1. Tumis bahan kisar sehingga cili masak.
2. Masukkan sos cili, udang dan garam secukupnya. Gaul rata. Masak hingga garing.
3. Bubuh ketupat mini dan gaul rata. Masak sehingga ketupat sedikit garing. Angkat.

No comments: