NI aktiviti selepas Subuh dan balik dari kerjaan.
Hujung minggu tu hari, ada beli pisang untuk buat
goreng pisang makan dengan taburan cheese dan coklat. Hari ni, ada bakinya dan
dah ranum sangat sampai semerbau bau satu ruang dapur. Maka, kenalah gigih buat
sesuatu kalau tak memang jadi rezeki tong sampah! Huish...syaiton sangat
perangai, 'kan! Jadinya, kita bikin kek pisang bodoh-bodoh. Bubuh apa aje yang ada
dalam kabinet dapur.
Tak sampai sejam, siap dua biji kek. Alhamdulillah.
Satunya aku hadiahkan kat orang sebelah rumah dan sebahagian lagi, aku hulur
kat jiran tingkat bawah. Selesai, terus pergi kerja.
Bila sibuk proses bahan itu ini, tak terasa
laparnya. Kebetulan, on the way ke
tempat kerja pagi tadi sempat ngap 3 ketul kek pisang. Tak apalah, balik kerja
boleh masak. So dari pagi sampai jam enam petang pulun kerja je, boleh balik
cepat.
Sampai rumah lebih kurang 7.15 malam. Memandangkan
tak ABC (Allah bagi cuti...hehehe), maka boleh terus masuk dapur. Dalam kepala
dah awal-awal set nak masak sambal sotong. Lama jugak tak makan sotong, asyik
ikan dan ayam je. Tukar seleralah malam ni 'kan.
Macam biasa, cili dan bawang semua aku dah kisar awal-awal.
So, bila nak guna capai aje dalam peti ais. Kerja memasak jadi senang dan
cepat, kalau semua benda yang disiapkan lebih awal. Biasa, bahan kisar yang aku
buat boleh bertahan sampai 10 hari...insyaAllah tak masam, pucat atau busuk.
Kadang-kadang, tak sempat 10 hari dah habis pakai.
Sambil tunggu sambal tumis kering airnya, tanak
nasi. Bila sambal sotong siap, nasi pun dah masak. Alhamdulillah. Jam 8 malam
dah boleh dinner. Iya, satu lauk je
aku masak. Oh ye ada sebiji terung yang aku 'masak' atas nasi (time nasi tu kering airnya, aku letak
terung kat atas...bila nasi masak, terung tu akan masak sekali...cantik je
masaknya...senang kerja 'kan).
Syukur atas nikmat rezeki yang Allah berikan. Cukup
makan, walau tak mewah mana. Tetap kenyang walaupun hanya satu lauk, paling
penting tak membazir. Aku ni kadang, satu jenis lauk pun berhari-hari nak habis
(sebab jenis tak reti nak bajet masak sikit-sikit, lagi satu hal...masak banyak
sekali gus senang tak payah masak hari-hari).
#bananacake #sambalsotong
No comments:
Post a Comment