.

Wednesday, July 10, 2013

Kurma Ayam by Qalischa Homemade Recipes...

Waktu berbuka tadi tak sempat masak, so balik tarawih berkejarlah masak. Sejenis lauk saja pun, sekali gus untuk 'bekal' bersahur pagi esok. Aku masak lauk yang simple saja, Kurma Ayam. Tiba-tiba teringin pulak nak makan, mungkin sebab lama tak jamah lauk ni. Biasanya, kalau nak makan saya 'order' daripada Ma. Tetapi, sejak Ma sibuk dengan 'pekerjaan' dia untuk menghilangkan boring dan 'rajuk' gara-gara anak cucu jarang balik, maka payahlah nak merasa air tangan Ma. Padan muka, kan!

Nak cuba resipi ni, mudah saja (macam biasa aku suka masak yang mudah-mudah, tak remeh di dapur hihihi). Kurma Ayam ni kalau 'dikawankan' dengan sambal belacan memang terangkat, untuk budak-budak pun sesuai sebab tak pedas. So, bolehlah cubakan. Senang saja, campak apa yang patut siaplah ahahaha.

Kurma Ayam by Qalischa Homemade Recipes
Bahan: 
Suku ekor ayam, dipotong kecil
1 biji ubi kentang, dibelah empat
 8 biji bawang merah, dikisar
6 ulas bawang putih, dikisar
2 cm halia, dihiris
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga & kayu manis)
1 labu bawang besar
Minyak untuk menumis
Air asam jawa, secukupnya
2 biji cili hijau, dibelah dua
Santan, secukupnya
Gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Campur bahan kisar bersama rempah kurma, kacau rata.
2. Tumis bawang besar sehingga naik baunya, kemudian masukkan rempah empat sekawan.
3. Bubuh rempah kurma, masak hingga garing.
4. Masukkan ayam dan ubi kentang, masak hingga empuk.
5. Masukkan air asam jawa, kacau rata. Kemudian masukkan santan, cili hijau, garam dan gula secukup rasa.

No comments: