...tp hari ni aku rasa mcm nak sira sendiri jewk pisang yg dibeli kat NSK-Pisang Awak namanya. Keadaan pisang, sedang2 elok...taklah masak or muda sgt...just nice la kiranya. So, mmg just nice jugak la utk buat pengat or sira.
...sira, mcm mn rupa n rasanya? Simple jewk. Rasa manis dan kuning. Hahahaha! Nak 'kerjakan' pisang dijadikan sira senang sj. Bahan2 nya pun tak cerewet, korang cuma perlukan:-
Pisang tgh mandi manda dalam air mendidih |
Dah nak siap ni, sekejap lg boleh mkn ;) |
Aku suka pisang sira versi sejuk, so lepas masak sejukkan seketika kemudian masukkan dalam peti ais. Perghhh dpt makan time sejuk2 mmg sodap!!! |
* Pisang
* Gula
* Daun Pandan
* Bunga Cengkih
* Sedikit garam
* Sedikit pewarna kuning
* Air secukupnya
Cara buatnya:
* Pisang dibelah dua.
* Didihkan air bersama gula, garam, bunga cengkih dan pewarna.
* Apabila air mendidih, masukkan pisang dan daun pandan.
* Masak seketika, lebih kurang 5-7 minit. Angkat.
p/s: ...perghhh dah mcm rupa blog masakan ye, hehehehe apa salahnya sesekali 'bertukar' rupa yek. Layannn ;)
No comments:
Post a Comment