.

Saturday, February 23, 2013

Lemak Kuning Ayam Dengan Batang Keladi...

... hari ni pagi2 dah bgn masak, sebab tgh hari ada job 'metik-memetik' hihihi. Lepas sidai kain yg dicuci malam td (sengaja biarkan semalaman, kasi toskan airnya), terus berperang kat dapur. Mula2 garu kepala x tau nak masak apa, nasib baik teringat ada beli batang keladi 2 hari lepas. Terus bukak box sayur, Alhamdulillah keadaannya masih elok-boleh makan la ^_^. Akhirnya dapat idea masak Lemak Kuning Ayam Dengan Batang Keladi. Aceli tak pernah masak lauk ni, tapi apa salahnya try kan.

... resipi gulai ni ringkas je, ayam (potong kecil2), batang keladi (kerat pendek2, rebus sekejap dan toskan airnya), bawang merah (3/4 biji), cili padi (secukup pedas *_*), kunyit hidup (aku x minat guna kunyit serbuk kalau nak buat gulai, tak 'mari' rasanya), serai dititik (2 btg sudah), santan (cukupnya), asam gelugor (2 keping dah ler, kang masam lak), garam (ikut cita rasa).

... lepas setengah jam, siap 1 hidangan. Lepas tu aku goreng ikan kayu (tongkol) (yg awal2 dah dikerat2) 2 ketul, siapkan 1 jug air teh o ais-simpan dlm peti sejuk ^_^, goreng ikan masin 4 keping. Lepas siap masak, kemas rumah dan mandi.

... 1.30pm, keluar mencari nafkah yg HALAL! Huh, walaupun penat tapi berbaloi dgn upahnya. Jam 4.00pm selesai kerjaan, aku melencong ke KL. Hari ni sabtu, ada pasar malam kat Jalan TAR. Teringin lak cari novel, tudung baru sehelai dua dan pekena Rojak Singapore. Syukur, hajat dpt dipenuhi. Cuma novel yg dicari je x jumpa 0_0.

... 7.30pm, lepas solat kat Masjid Jamek teruk balik. Badan dah lesu dan lemau, baru teringat belum mkn tgh hari. Tapi perut kenyang sebab td makan Rojak yg sedap tu, cuma mungkin perut masuk angin lambat mkn. Ok la, nanti2 sambung lagi ye.

Lemak Kuning Ayam Dengan Batang Keladi


Rojak Singapore ^_^


No comments: