Nampak lazat tak Kari Daging ni? |
Memandangkan hari ni tak banyak aktiviti maka aku merajinkan diri bikin gulai daging. Awalnya nak buat sambal tumis daging, tup2 tercium bau kari dari rumah bawah terus tukar plan. Jadi, daging yang aku beli di pasar malam (malam tadi) berubah wajahlah ye.
Sebenarnya, dalam menu harian jarang sangat aku bergulai bagai. Leceh, lagipun bukan ramai pun 'rakyat' yang nak makan. Balik2 aku sorang saja yang belasah kasi habis, tak pun dok 'menjanda' dalam peti ais berminggu-minggu (#konsepnakbuangsayang ^_^).
Disebabkan hari ni agak terlebih rajin dan mood nak main masak-masak meluap2 apabila semua bahan yang diperlukan ada di dapur. Kebetulan, beberapa hari lepas aku dapat lima ketul ubi kentang (free) daripada member office. Bosan ratah kentang goreng, kali ni buat gulai la ye.
Resipi Kari Daging Berkentang aku ni mudah saja, siapa pun boleh masak (kalau rajinlah). Bahannya pun mudah nak dapat, pendek kata tak ada alasan tak nak buatlah. Oklah, untuk rujukan bersama aku sharekan resipinya di bawah. Sudi2lah mencubanya ye dan komenlah kalau rajin *_*.
Bahan mudah, main campak-campak dah siap ^_^ |
Resipi Kari Daging Berkentang
Bahan:
500g daging, hiris nipis
4 camca besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili kisar
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis & buah pala)
Santan secukupnya
Daun kari
Bawang besar, dimayang
1cm halia, dimayang
Daun kari (kalau suka)
Ubi kentang, potong 4
Garam dan gula secukup rasa
500g daging, hiris nipis
4 camca besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili kisar
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis & buah pala)
Santan secukupnya
Daun kari
Bawang besar, dimayang
1cm halia, dimayang
Daun kari (kalau suka)
Ubi kentang, potong 4
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang besar dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dgn sedikit air dan ciki kisar. Juga daun kari. Tutup periuk dan masak sehingga rempah masak -garing.
3. Masukkan daging dan ubi kentang. Gaul rata dan masak hingga empuk.
4. Masukkan santan dan biarkan mendidih sebentar. Angkat.
No comments:
Post a Comment