Sambil-sambil jalan dalam pasar NSK, jenguk-jenguk ikan yang dok bersidai atas rak ikan. Hmmm...semuanya besar-besar, ikan apa nak beli ni. Blur!!! Lepas 'kutip' segala jenis sayur dan ulam, patah balik ke 'ikan area'. Spontan, tangan 'tangkap' beberapa ekor ikan mambong yang saiznya agak besar daripada biasa. Kemudian, sumbat sotong kembang 2 ekor dalam plastik (kot-kotlah rajin nak masak Sambal Sotong Kembang nanti 'kan).
Lepas beli stock butter, gula, susu cair (untuk buat kek coklat moist yang orang order) dan beras, terus balik rumah. Ingat nak pergi cuci kereta, tapi badan rasa melekit semacam dan perut pun memulas-mulas. So, baik gerak cepat sebelum berterabur tengah jalan (yakkkk...!!!).
Balik rumah, lepas rehat 30 jam terus masuk dapur uruskan bekalan basah. Siang ikan, potong sotong kembang siap-siap sebab nanti nak guna senang. Kemudian sambung main game (selagi tak lepas, tak puas hati...entah apa kena la hai).
Ssiap solat Asar terus masuk dapur, siapkan segala bahan untuk masak lauk berbuka. Dah dapat idea nak masak apa ikan mambong besar tu. Yup...sana nak jadikan 'beliau' ikan percik. Biasa kalau beli yang dah siap, rasanya agak manis dan kurang pedas (ikut selera saya la 'kan). So, saya nak buat sendiri ikut resipi #tibaisajajanjisedapbersihpedas. Ok, aku share resipi 'tibai' untuk Uolls yang teringin nak merajinkan diri macam aku ni (yang sesekali rajin ni kan). Check resipi kat bawah ni ye, sukatan ikut suka Uolls sebab aku main 'tibai' je ^_^.
Inilah rupa Ikan Percik Kuah Pedas..hasil bakar ikan atas kuali non-stick jek |
Bahan:
Ikan mambong (tak pernah tgk ikan merah buat percik...hehehe)
Garam
Kunyit
Bahan kuah percik:
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Lengkuas
Cili kering
Santan pekat
Serai
Gula melaka/gula kabung
Asam gelugor
Garam
Cara membuatnya:
1. Bersihkan ikan, kemudian lumur dengan garam dan kunyit.
2. Kisar bawang putih, bawang merah, cili kering dan halia, lengkuas hingga lumat.
3. Masak kuah: Campurkan santan bersama bahan kisar, serai, gula melaka, asam gelugor dan garam. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
4. Bakar ikan sehingga masak. Apabila ikan telah masak, siram dengan sedikit kuah percik dan teruskan membakar. Ulang proses sama 2 kali.
5. Ketika nak dihidangkan, siram lagi dengan sedikit kuah percik.
No comments:
Post a Comment