Kemaruk makan ketupat bermula. Semua gara-gara tak dpt
makan ketupat pagi raya. So, habis je puasa enam terus pulun mkn ketupat dengan
pelbagai versi. Time raya je seronok nak layan ketupat ni, waktu biasa takde la
meroyan sangat nak makan.
So, bermula Isnin tu ari aku pun masaklah beberapa ketul
ketupat mini (dlm 15 bungkus ketupat mini). Sabtu lepas ada p cari daun ketupat
yg siap anyam kat pasar tani tapi nan ado…sedihlah. So, demi nak melepaskan
gian maka beralahlah aku dengan ketupat segera. Walaupun kurang ‘mari’, redha
la. Memang inilah padahnya kalau x reti anyam
daun ketupat, tak boleh nak demand.
Bagi meraikan raya enam, aku dah plan buat mcm2 versi
ketupat ni. Versi pertama tentunya makan dengan rendang. Lepas tu, buat pulak
ketupat goreng. Resipi mudah dan main campak-campak aje, tapi berulang jugak
makannya.
Tapi layan sorang-sorang memang tak best, so Aku bawak ke
office share dengan kawan-kawan. Alhamdulillah, habis. So selesai la
meroyan makan ketupat, minggu depan plan nak ‘meroyan’ lagi. Hehehe…jgn marah
ye.
Versi 1: Ketupat vs rendang ayam |
Versi 2: Ketupat goreng |
Versi 3: Ketupat goreng with sambal udang superduperspicy |
Resipi Ketupat Goreng Sambal Udang
Bahan:
5-10 bungkus ketupat mini, dipotong empat
300 g udang kertas (atau apa jenis udang yang uolls suka)
Minyak untuk menumis
Sedikit sos cili
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
15-20 biji cili kering
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
Cara membuatnya:
1. Tumis bahan kisar sehingga cili masak.
2. Masukkan sos cili, udang dan garam secukupnya. Gaul rata. Masak hingga garing.
3. Bubuh ketupat mini dan gaul rata. Masak sehingga ketupat sedikit garing. Angkat.
No comments:
Post a Comment