Perlahan-lahan bukak peti sejuk, belek bekalan makanan yang boleh dimasak. Aku jumpa sotong kembang yang dibeli minggu lepas, keadaannya kerjung. Alahai...kena tunggu ais cair dulu baru boleh masak. Malasnyaaa..
Sementara tunggu sotong lembut (nasib dah potong siap2 tu ari, kalau tak satu hal jugak nak mengerjanya dalam keadaan kerjung tu dan lagi lama la proses memasak diperlukan).
Alhamdulillah, sambil2 berperang dengan mood malas dan lalok, siap jugak Sambal Tumis Sotong Kembang with Daun Limau Purut ni. Act, sebelum ni aku tak pernah bubuh daun limau purut. Kebetulan ada lebihan, so gunakanlah. Tapi serius, tak sia-sia masukkan daun limau sebab bau Sambal Tumis Sotong Kembang ni lagi naik. Paling penting, bau hanyir sotong hilang. Nak cuba? Tengok resipi yang aku share kat bawah. Sangat simple dan mudah. Macam biasa, bahan-bahannya aku main agak2 saja.
Rupa sambal sotong yang dah siap masak... |
Bahan:
Sotong kembang, dipotong kecil
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit belacan (boleh skip kalau tak suka, terutama yg ada masalah resdung tu)
Minyak untuk menumis
Air asam jawa
Gula dan garam
Daun limau purut (boleh jugak cuba campak daun pandan, harus wangiiii)
2 sudu santan pekat (tak taruk pun ok jek ^_^)
Aroma daun limau purut ni memang luar biasa. |
1. Rebus sotong (tak perlu masukkan air) sehingga air sotong kering.
2. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan.
3. Tumis bahan kisar sehingga garing, kemudian masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
4. Bubuh sotong yang direbus tadi, kacau rata.
5. Masukkan daun limau purut dan santan. Didihkan seketika (dalam 2 minit) dan angkat. Siap. Selamat mencuba ye ^_^.
No comments:
Post a Comment