Alhamdulillah, kejadian MRVC tetap sempurna walaupun buat dengan mata mengantuk |
Nasi Goreng malas saya |
Lepas makan, cuci baju dan kemas rumah. Selesai solat Zohor, aku keluar 'cod' MRVC di beberapa tempat yang dah dijanjikan. Sampai rumah dekat jam 5.30pm, solat Asar dan masak pulak lauk untuk makan tengah hari merangkap dinner sekali la kan.
Aku bikin gulai ikan duri dengan nanas. Perghhh...bertambah-tambah makannya, lupa misi nak mengempitkan perut yang kian membulat neh...arghhh! Act, idea nak masak gulai ni tercetus (cewahhhh) lepas makan tgh hari di Hotel Putra, KL waktu berseminar di sana Khamis lepas. Ya ampun...gulainya cukup rasa...tahap kepedasannya pun sesuai selera aku. Tapi, nak makan byk segan dan tak cukup masa. So, macam biasa aku pun pasang angan-angan untuk masak sendiri.
Alhamdulillah, sampai jugak hajat aku nak masak gulai ni. Bahan dan caranya mudah saja, lagipun ikut selera aku so memang sangat ringkaslahkan...cara orang malas memang mcm tu. Tapi, jangan pandang sebelah mata ye, rasanya memang sodap! Tak caya, cuba buat sendiri. Nah, aku share resipi untuk yang nak mencuba. Hehehehe...^_^
Ini je bahan yang saya gunakan... |
Baunya mengujakan. |
Bahan:
1 ekor ikan duri masin, dipotong dan basuh bersih
5 biji bawang merah
5-7 biji cili padi, merah
Kunyit hidup secukupnya
Sedikit air
1 biji kelapa, ambil santannya
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
1/2 biji nanas, dipotong
Cara membuatnya:
1. Kisar atau tumbuk bawang merah bersama cili padi dan kunyit sehingga lumat.
2. Masukkan ikan masin, bahan kisar dan sedikit air ke dalam periuk. Didihkan sehingga sebati dan isi ikan masin empuk.
3. Bubuh santan, asam, keping dan garam secukup rasa.
4. Akhir sekali, masukkan nanas dan didihkan seketika kemudian matikan api.
'Arjuna Hati' aku yang kepenatan menemani hari ini. Tqvm dear...muahhh *_* |
No comments:
Post a Comment